21 February 2011

tempat terbaik untuk download movie, cite korea, dll

. . . . .
broadband lembab? line asyik putus²? loading Facebook
sampai setengah jam? saya ada penyelesaiannya! /wahaha
tapi sebelum aku reveal tempat² tu, kena tahu jugak apa
benda 'Kbps', 'Mbps' etc.
 
ok, speed broadband (bitrate @ transfer data rate)
diukur guna unit bit sesaat (bps). apa bit tu pulak??
 

bit tu singkatan dari BInary digiT, unit asas data
(info) yang mempunyai 2 nilai je; 0 & 1. true or false.
 

tapi kenapa guna binary (base-2), bukan decimal (base-10)?
sebab sistem base-2 lebih senang untuk di implementasi
dengan teknologi semasa. tapi kenapa? aku tak tahu dah.
aku bukan budak IT pun. /blur
 

jadi kilobit per second (Kbps) & megabit per second (Mbps)
adalah average data yang dihantar/diterima dalam sesaat.
(1M = 1000K)
sebelum tu, kena tahu jugak ranking negara kita kat dunia ni.
. . . . .
. . . . .
walaupun 3.46Mbps (Malaysia), tapi tu pun dah cukup laju.
kalau nak live streaming memang dah boleh sangat tu.
. . . . .
. . . . .
bagi kaki² download cerita Korea yang ade duit lebih tu,
jangan lah kedekut sangat keluarkan duit untuk
fly kejap ke Korea ye... /XD
. . . . .
. . . . .
bagi yang kurang duit tu, kat Malaysia pun dah ok dah.
see? Selangor mendahului negeri² lain dengan 3.85Mbps.
memang tak boleh nak cakap ape lah sebab dekat
dengan ISP (internet service provider).
 
ok, cite pasal ISP ni, USM & UPM antara top 2;
mengalahkan TM! jadi bagi kaki² download tu, marilah
kita semua tukar ke USM atau UPM pulak... /dignose

4 comments:

shafiqa najib said...

aaaa ni nak mohon usm nga upm ni! HAHHA:DD

Ζαλκιφλι said...

ui pun laju jgk lah! haha.

syamel9992 said...

owh yeah...korea pling top...i like it...

nurhamizatulzullraooh said...

Terima kasih atas info ni..kalau tak beritahu memang tak tahu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...